W dniu 1.12. klasa 1aLO wzięła udział w warsztatach biologiczno-chemicznych w trakcie których uczniowie podzieleni na grupy wykrywali obecność węglowodanów, białek i tłuszczów w wybranych produktach spożywczych oraz owocach i warzywach. Lekcja w pracowni chemicznej była praktycznym podsumowaniem zrealizowanego na biologii działu: chemiczne podstawy życia. Uczniowie za pomocą płynu Lugola wykrywali skrobię w ziemniaku, bananie, kiwi a nawet w chipsach ziemniaczanych. W celu wykrycia białka w fasoli, orzechach i białym serze przeprowadzono reakcję ksantoproteinową. Z kolei obecność wiązań peptydowych w białku jaja kurzego zobrazowała reakcja biuretowa. Klasa 1a LO z dużym zaangażowaniem wykonywała wszystkie doświadczenia oraz skrupulatnie notowała wyniki na specjalnie przygotowanej karcie pracy. Uczniom bardzo podobała się taka forma zajęć lekcyjnych i z niecierpliwością czekają na kolejne tego typu zajęcia. Warsztaty przygotowały Panie Agnieszka Milcz i Anna Sawicka
29 Paź - 23:37
29 Paź - 13:05
29 Paź - 12:45
28 Paź - 22:04
27 Paź - 17:32
26 Paź - 17:33