27 października w naszej szkole odbyły się warsztaty biologiczno-chemiczne, w których uczestniczyli uczniowie klasy 7 ze Szkoły Podstawowej nr 5. Celem spotkania było utrwalenie wiedzy z zakresu przedmiotów przyrodniczych, a także rozwijanie zainteresowań badawczych i proekologicznych.
Uczniowie uczestniczyli w dwóch formach zajęć:
I część – 60min
Zajęcia prowadzone przez grupę uczniów klasy 4AO dotyczyły autorskiego projektu naszych Pań -,,Woda źródłem życia ochrona wód”. Nasi maturzyści wcielili się w rolę nauczycieli i w bardzo ciekawy sposób poprowadzili zajęcia podczas których nasi młodsi koledzy mogli przekonać się jak ważna dla każdego człowieka jest czysta woda, jak właściwie gospodarować zasobami wodnymi, nauczyli się budować minioczyszczalnie ścieków, oraz zostali zaproszeni do degustacji różnych gatunków wód źródlanych i na własnej skórze mogli się przekonać o ich walorach.
II część – 60min
Zajęcia polegały na samodzielnym wykonywaniu doświadczeń chemicznych i biologicznych. Nasi goście mogli przekonać się czy w miodzie i cukrze pudrze faktycznie występuje glukoza? Wykonać barwne reakcje strąceniowe, sprawdzić ilość witaminy C w poszczególnych produktach spożywczych oraz zbadać zmiany zabarwienia wywary z czerwonej kapusty w zależności od odczynu roztworu.
Warsztaty przygotowały panie : Magdalena Błachut, Ewa Tarkowaska-Dowsilas oraz uczniowie klasy 4AO.
20 Gru - 13:28
19 Gru - 14:20
18 Gru - 22:00
17 Gru - 16:10
12 Gru - 09:34