9 listopada klasy 2aLO i 3fT wzięły udział w prelekcji połączonej z pokazem pt. ”Złoty cud natury, czyli jak powstaje miód”. W trakcie spotkania, prowadzonego przez Panią Krystynę Walas - przewodnika beskidzkiego i znawczynię pszczelarstwa, uczniowie zapoznali się z etapami powstawania różnych rodzajów miodu. Uczestnicy wykładu poznali również budowę, niezwykłe umiejętności i sposoby zachowania się pszczół. Prowadząca w bardzo interesujący sposób opowiedziała o produktach, które oprócz miodu pochodzą z ula, a należą do nich: mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, wosk, pierzga i propolis oraz o ich dobroczynnym działaniu na organizm człowieka. Uczniowie dowiedzieli się także w jaki sposób wykorzystuje się jad pszczeli w medycynie.
Wykład cieszył się dużym zainteresowaniem uczniów, którzy zadawali Prowadzącej wiele pytań dotyczących zastosowania produktów będących efektem pracy pszczół.
Organizatorem spotkania była pani Anna Sawicka.
29 Sie - 14:12
27 Sie - 14:21
20 Sie - 22:27
07 Sie - 11:48
01 Lip - 15:19