W dniu 24.11 klasa 1aLO wzięła udział w warsztatach biologiczno-chemicznych w trakcie których uczniowie podzieleni na grupy wykrywali obecność węglowodanów, białek i tłuszczów w wybranych produktach spożywczych oraz owocach i warzywach. Lekcja w pracowni chemicznej była praktycznym podsumowaniem zrealizowanego na biologii działu: chemiczne podstawy życia. Uczniowie za pomocą płynu Lugola wykrywali skrobię w ziemniaku, cytrynie, marchewce, bananie, kiwi a nawet w chipsach ziemniaczanych. Zbadali również właściwości glukozy przy użyciu odczynnika Trommera. W celu wykrycia białka w fasoli, orzechach, kiełbasie i białym serze przeprowadzono reakcję ksantoproteinową. Z kolei obecność wiązań peptydowych w białku jaja kurzego zobrazowała reakcja biuretowa. Pod nadzorem nauczyciela wykonano także próbę akroleinową, która pozwala odróżnić tłuszcz od substancji tłustej. Klasa 1a LO z dużym zaangażowaniem wykonywała wszystkie doświadczenia oraz skrupulatnie notowała wyniki na specjalnie przygotowanej karcie pracy. Uczniom bardzo podobała się taka forma zajęć lekcyjnych i z niecierpliwością czekają na kolejne tego typu zajęcia. Warsztaty przygotowały Panie Agnieszka Milcz i Anna Sawicka
12 Kwi - 17:27
11 Kwi - 20:12
07 Kwi - 12:57
01 Kwi - 11:15
31 Mar - 10:22
17 Mar - 10:12