Czy czujesz chemię do angielskiego?


Czyli wykrywanie substancji odżywczych w produktach spożywczych – lekcja po angielsku. Review - detection of nutrients in food.

12 kwietnia uczniowie klasy 4AT przeprowadzili lekcję otwartą z chemii używając wyłącznie języka angielskiego. Celem lekcji było przeprowadzenie serii doświadczeń pozwalających wykryć substancje odżywcze w składnikach spożywczych codziennego użytku. Podczas przeprowadzonych obserwacji uczniowie mogli m.in. odróżnić tłuszcze nasycone od nienasyconych, sprawdzić zawartość białka i glukozy w kilku produktach spożywczych. Uczestnicy lekcji mogli wykryć właściwości redukujące monosacharydów, wiązania peptydowe, charakter chemiczny różnych tłuszczy, wykonać próbę Trommera. Oprócz doświadczeń uczniowie mieli za zadanie uzupełnić kartę pracy oraz rozwiązać test online (wszystkie ćwiczenia przygotowane były w języku angielskim), do rozwiązania testu dołączyli się również obserwatorzy lekcji. Uczniowie prowadzący lekcję wykazali się ogromnym zaangażowaniem. Nad przebiegiem lekcji czuwały p. Magdalena Błachut i Joanna Sanetra.


    Projekt i wykonanie : MyWebFactory